Reklamacije in vračila

Reklamacije in vračila

V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) ima kupec pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga, kupljenega preko spletne trgovine www.marynastudio.com, ponudniku na kontaktne naslove (elektronsko na info@marynastudio.com ali po običajni pošti, ob čemer pa se rok za pravočasno oddano sporočilo šteje od datuma oddaje na pošti) sporoči, da odstopa od pogodbe, brez da bi moral navesti razlog za svojo odločitev.

Izdelka potrošnik ne more in ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe ampak sme opraviti ogled in preizkus prejetega izdelka zgolj v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja in kot je to običajno v prodajalnah. Izdelek, ki je predmet vračila, mora biti nerabljen, nepoškodovan in v originalni embalaži. Priložena mora biti tudi kopija računa ali drugega ustreznega dokumenta.

Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Blago je potrebno vrniti ponudniku najkasneje v roku 14 dni po oddanem sporočilu o odstopu od pogodbe (nakupa). Šteje se, da kupec pravočasno vrne blago, če ga pošlje pred iztekom 14 dnevnega roka za vračilo.

Vračilo vplačil bo izvedeno nemudoma oziroma najkasneje pa v roku 14 dni po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe in vračilu blaga.

Za zmanjšanje vrednosti blaga odgovarjate v primeru, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga. Po določbi b 43.d člena ZVPot lahko obvestilo o odstopu predložite s pomočjo Obrazca o odstopu od pogodbe na daljavo ali z nedvoumno izjavo, iz katere jasno izhaja, da odstopate od pogodbe.
Odkupninskih pošiljk ali pošiljk, ki ne ustrezajo pogojem poslovanja, ne sprejemamo. Pravica do odstopa od pogodbe na daljavo ne velja za spletna naročila, ki so prevzeta in plačana v prodajalni. Pravica do odstopa od pogodbe na daljavo prav tako ne velja v primerih, opisanih v 5. odstavku 43.č člena ZVPot.

 

POZOR: blago, ki se prodaja na meter in se stranki odreže po naročilu (metrsko blago, trakovi, elastike, medvloge ipd.) v primeru spletnega naročila spada v 2. točko 5. odstavka 43.č člena ZVPot, tj. blago, "ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam", zato odstop od pogodbe na daljavo pri nakupu tovrstnega blaga ni mogoč. Odstop je mogoče pri blagu, ki se prodaja na meter, v kolikor gre za nakup celotne pakirne enote (npr. cel kolut elastike, traku, ipd.) in ni odrezano po naročilu.

Obrazec Obvestilo o dostopu od pogodbe si lahko prenesete TUKAJ.

 

Stvarna napaka

Napaka je stvarna:

  • če izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet;
  • če izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila ponudniku znana oziroma bi mu morala biti znana;
  • če izdelek nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
  • če je ponudnik izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost izdelka za normalno rabo se preverja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli ponudnikovih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal ponudnik ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na samem izdelku.

Kupec mora ponudnika o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te in na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku, ki je 2 meseca od odkritja napake, vendar največ 2 leti od nakupa, ter ponudniku omogočiti pregled izdelka.

Kupec, ki je ponudnika pravilno obvestil o stvarni napaki, ima pravico od ponudnika zahtevati:

  • ali odpravo napake na izdelku;
  • ali vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako;
  • ali vračilo plačanega zneska.

V primeru, da stvarna napaka ni sporna, mora prodajalec v roku 8-ih dni izpolniti zahtevo kupca. V kolikor pa je stvarna napaka sporna, mora prodajalec o tem obvestiti kupca v zakonsko določenem roku 8 dni.

Natančneje pravico do uveljavljanja stvarnih napak ureja Zakon o varstvu potrošnikov.

Obrazec za uveljavljanje stvarne napake si lahko prenesete TUKAJ.

 

Izvensodno reševanje sporov

Podjetje Maryna Bilash Puljić s.p. ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Povezava do platforme za spletno reševanje potrošniških sporov: TUKAJ.

MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2024   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije