Moj Berči

30.09.2020

Kdo si lahko misli, da prineseš domov nov stroj in ga dva dni ne odpreš? No, to se je zgodilo meni.
Želja po novem stroju, ki bi mi zapolnila želje po nečem večjem, boljšem in zaslužnem, strahospoštovanje do novega stroja in strah pred tem, da bom zanemarjala moje najbljižje, vse to je pripomoglo, da stroja nisem odprla cela dva dneva.

Začelo se je v Corona času, ko sem v kuhinji šivala zaščitne maske kar po tekočem traku. Mislim, da se jih je na koncu nabralo okrog 90 in vsako sem ročno zaključila. Saj veste: nit potegniti na drugo stran, oba sukanca zavezati, oba vdeti v šivankino uho in nit skriti med blago. Res so bile narejene lepo in dobro, ampak takrat sem si rekla, da imam tega dovolj. V trgovinah je toliko strojev, ki sami zadelajo šiv na začetku in na koncu in ga tudi odrežejo. Kako in zakaj nimam takega stroja? In zakaj sem šivala v kuhinji? Ker smo že nekaj časa nazaj začeli preurejati mojo šiviljsko sobico in še ni bila dokončana.
No, takrat sem se odločila in začela gledati vse modele šivalnih strojev in jih primerjati. Primerjala sem jih med seboj in seveda z mojim strojem, ki pa daleč od tega, da bi bil slab. Prav nasprotno. Stroj je odličen. Ampak manjka mu ravno to zadelanje in odrez.
Sobica je bila skoraj dokončana, še ne pospravljena in še brez pohištva. A jaz že odločena, da novi sobi pripada nov stroj. Potem pa so se stvari začele odvijati same od sebe. Najprej mi je moj dragi namignil, da v novo sobo paše nov stroj ;). Potem mi je kolegica poslala link do nagradnega natečaja na Marynas quilt studio, in moj dragi mi je od svoje mame prinesel star šivalni stroj Bernina.

To je bila ljubezen na prvi pogled in prvi dotik. Stroj star cca 50 let, cel kovinski, z neverjetnimi prilagojenimi rešitvami za šiviljo … wau. Moje navdušenje je bilo neizmerno. Polovico izdelka sem naredila s staro Bernino. Tako se je začelo moje iskanje pravega stroja.
Zdaj se mi zdi, da sem Maryno povsem okupirala s svojimi vprašanji, ogledi, primerjavami in poizkušnjami različnih strojev. Hotela sem, da ima stroj vse take funkcije, kot jih je imel moj stari stroj (mimogrede, Pfaff mi je služil od leta 1988) pa še nekaj več. Prepričana, da si moje šiviljsko znanje zasluži novejši stroj, sem se na koncu odločila za Bernino 590 in ga neodprtega pustila stati dva dni. Že ko sva ga z Maryno v salonu pregledovali sem bila zelo vznemirjena. Očitno toliko, da sem se pomirila po dveh dneh, ko me je moj dragi vprašal, ali ga ne mislim odpreti. Da bi ga tudi on rad videl. Strah je skopnel, strahospoštovanje je bilo samo še zgodovina. Pa nikomur nisem niti besede povedala o mojem nakupu.
Ko pa sem ga namestila v novo sobo, na novo mizo, sem začela šivati in nisem mogla nehati. Stara Bernina je stala in stoji in bo stala ob omari. Moj stari Pfaff je na častnem mestu ob oknu na mizici, moja nova Bernina pa dela kar sama. Ne govorim o funkcijah, ki jih ima res veliko, ampak o zmožnostih, ki ti jih ponuja. Šiviljske rešitve, ki so narejene preprosto in zelo funkcionalno, ti nudijo hitro šivanje. Stroj je tih in dela tekoče. Pogonsko pedalo ima možnost nastavitve odreza niti, dviga tačke ali dviga igle. S kolenskim pedalom/nastavkom dvigneš tačko. Stroj je težek cca 10 kg, zdi se, da je veliko večji od mojega prejšnjega, ker ima več prostora za šivanje. Luči ima več, kot neskončno novo leto.
Najprej sem seveda preizkusila BSR tačko. Moram povedati, da do sedaj nisem nikoli, ampak res nikoli prostoročno prešivala. BSR mi to omogoča in res lahko delam. Moram dokončati odejico za dojenčico in za podlogo sem izbrala pikčasto blago. Seveda odločena, da bom vsako piko in pikico posebej obšila. Pa saj kar gre … še kakšna rožica je nastala. Tudi veliko plasti blaga stroj premaguje brez napora.

Drugi moj preizkus je bil šivanje kavbojk. Pa ta stroj sploh ne ve, koliko plasti jeansa šiva! Kar šiva in šiva. Še zajoka ne. Ga pa še spoznavam in on me uči, kako dela in kaj moram jaz narediti. Ima jumbo spodni navijalec, no pa mi je vseeno zmanjkalo sukanca. Stroj že prej opozarja, da bo treba naviti spodnji sukanec, pa sem vseeno čakala do konca, radovedna, kaj se bo zgodilo. Ampak … stroj se je ustavil. Tačka dol, igla v blagu. Kaj sedaj? Njegova navodila so preprosta in nedvoumna. Prilagojena za vsakega in vsakomur.
Ima tudi mizico, katera omogoča več šivalnega prostora in seveda hišico za pribor, brez katerega ne gre.
Še nekje se mi je zataknilo. Stroju je bil dodan svinčnik za touch sreen, da po ekranu ne packaš s prsti. Na ta svinčnik se nikakor nisem mogla navadit. Po uporabi sem ga odložila, ampak potem vedno iskala. Tako sem ga privezala na vrvico in sedaj je vedno na svojem mestu. Ampak … šele potem sem šla brat navodila. Ta čarobni stroj ima namreč ob strani magnet, na katerega ta svinčnik pripneš. Svinčnik je tako ostal na vrvici, na magnetu pa je pripeta pinceta. Rešeno.
Šivanje z Bernino 590 je prava poezija. Kot pesem, ki ti je najljubša in te spravi v dobro voljo in pričara nasmeh. Vesela, da je moj. In dobil je ime: BERČI

Nazaj na seznam blogov

Pokličite nas kadar koli: 386(0) 590 102 20

Maryna‘s
Quilt studio
Maryna‘s
Gifts
Šivalni stroji
Bernina
MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2021   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije