Delavnica v tehniki kolaž

10.05.2021

V petek, 7. maja, se je naš studio Maryna's Quilt Studio & More preselili na OŠ Staneta Žagarja v Kranju.

Delo z otroci je vedno hvaležno. Mene osebno napolni z energijo in ne glede na to, da se je dan začel natančno ob 5-ih zjutraj, sem bila tudi pozno popoldan polna energije in elana.
Na delavnici »Z vedoželjnostjo v vesolje«, ki je potekala v tehniki Tekstilni kolaž, smo otrokom približali način ponovne uporabe »zavrženih« materialov in nov način izdelave umetniških del s pomočjo za to ustreznih materialov.
Beseda kolaž izhaja iz francoščine in pomeni »lepiti«. Prvič so lepljene slike izdelali na Kitajskem, ko je bil izumljen papir. To je bilo 200 let pred našim štetjem. Na Japonskem pa so za pripravo kolaža prvič uporabili stabilizator, tako kot smo to naredili tudi na naši delavnici. S pomočjo enostranskega lepljivega stabilizatorja Filmoplast H54 smo izdelali čudovite slike vesolja.
Da nam bo lažje predstaviti kolaž v umetnosti, vam povem, da je Pablo Picasso eden izmed umetnikov, ki je ustvarjal v tej tehniki. Za pripravo slik je uporabil časopisni papir, tapete in material različnih tekstur. Ko smo z otroki govorili o tem, so naši 10, 11 in 12 letniki zelo dobro poznali tega nenavadnega umetnika. Skupaj z otroki smo spoznali tudi njegove slike v tehniki kolaž.
Delo je potekalo teoretično in praktično. Ko je otrok spoznal pot, se je začela oblikovati slika. To je nepopisen občutek zadovoljstva, zavedaš se, da so te razumeli, saj je tehnika dovolj zapletena in je v štirih urah težko natančno posredovati osnove le-te.
Ko smo se preselili na šivalne stroje, 2 Bernini, 1 bernettka in 1 bernette 05 Academy, jih je kar na enkrat »zmanjkalo« - vsi so hoteli takoj šivati. Neverjetno, kako hitro otrok razume delovanje šivalnega stroja in s »strašnim« veseljem šiva in ustvarja in pripoveduje zgodbe o tem, kako pomaga mami doma pri šivanju in kako bo zašil-a ta ali drugi okrasni šiv. Fantje pa so si narekovali številke okrasnih šivov in šivali v tandemu: eden je šival, drugi mu je dvigoval in spuščal tačko … kako se vsega tega domislijo!? Skratka, uživali smo na polno!
In s ponosom lahko imenujem izdelke otrok iz delavnice umetniške slike, ker je to unikatno videnje sveta, v našem primeru vesolja.
Tovrstno delavnico z veseljem izvedem tudi na katerikoli drugi šoli. Če boste imeli interes, me, prosim, kontaktirajte.

Maryna

 

Nazaj na seznam blogov

Pokličite nas kadar koli: 386(0) 590 102 20

Maryna‘s
Quilt studio
Maryna‘s
Gifts
Šivalni stroji
Bernina
MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2021   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije