Predstavitev glavnih nagrajenk nagradnega natečaja "Iz starega novo".

27.12.2020

Pred vami so zmagovalke nagradnega natečaja Iz starega novo. 
Vsaka nam je zaupala delček svoje sreče.

Spoznajte jih!

Najprej bi se rada zahvalila za ves vaš trud, ki ste ga vložili, da je bil natečaj sploh izveden. Res ste se potrudili in filmček je fantastičen.

Sem študentka Varstvene biologije, študij sem pričela letos, bi pa rada omenila, da me pot vedno bolj odnaša v umetniške in kreatorske vode, kjer so tudi moje sanje. Stara sem 19 let in šivanje ter krojenje je nedavno postalo moja strast. Že od malih nog sem ustvarjalna in najprej sem se nekaj let ukvarjala z izdelovanjem nakita, tako da mi ročne spretnosti niso tuje. V letošnjem letu je bil eden od mojih umetniških podvigov tudi šivanje maturantske obleke na katero sem tudi zelo ponosna, čeprav nisem dobila priložnosti, da bi jo nosila.
No za tale natečaj sem izvedela na socialnem omrežju, mislim da specifično v eni izmed šiviljskih skupin na Facebooku. Ko sem si prebrala vabilo k sodelovanju sem vedela da mi bo tole pisano na kožo, poleg tega pa res podpiram varovanje narave ter recikliranje, ki je v današnjih časih zelo pomembno. Takoj sem se lotila iskanja pravega kosa oblačila ter skiciranja idej. Zelo sem vesela, da obstajajo takšni natečaji, saj tako dobimo odlične priložnosti, da svoje sposobnosti in ideje delimo tudi z drugimi. Tale natečaj je tudi odlično povabilo, da se bo mogoče še več ljudi odločilo za prenovo in ponovno uporabo oblačil, ki jih že imajo doma.

Še enkrat se iskreno zahvaljujem za vse ter seveda za neverjetno nagrado, ki jo bom z veseljem uporabljala in na njej še izboljševala svoje šiviljske spretnosti. Tale stroj mi bo prišel še kako prav, saj sem trenutno šivala na babičin stroj ne tako dobre kvalitete, tako da sem res vesela.
Lep pozdrav in veliko zdravja ter ponovnih natečajev kot je bil tale.

Karolina Fatur

Pravi užitek mi je bilo spremljati celoten video o ocenjevanju...odlično ste to speljali! :) Priznam, da sem bila na trnih do zadnjega :) in potem čudovito presenečenje, ko sem zagledala svoj kos med nagrajenimi izdelki:)
Želja po šivanju se je porodila že v otroštvu, saj smo doma imeli Bagatov stroj in sem kdaj opazovala mami, ko je popravljala in krpala kakšna naša oblačila. Skratka, kot že veste Maryna, sem pred mnogo mnogo leti dobila en zelo star šivalni stroj Bagat Višnja od pokojnega očeta, s katerim sem naredila prve samostojne šive (ravne in cik cak). Takrat mi je dejal, naj poskusim, če mi bo všeč in si naj potem kasneje kupim novega, boljšega, če bom želela. Izdelki so bili precej enostavni (prevleka za blazino, preprost šal, majica za kužka) in ne preveč dobri :) Za precej let sem opustila to idejo, ki pa se je letošnjo jesen zopet pojavila, ker sem nujno potrebovala anti-stresno terapijo in zato sem se za pomoč pri iskanju primernega stroja zame obrnila na prijateljico Martino, ki me je napotila v vaš studio. Konec letošnjega oktobra sem po njenem in vašem nasvetu kupila stroj bernette b38. Prvi izdelki so bili pretežno za moji dve hrtici (plaščki), potem pa sem se odločila, da poskusim zašiti še kakšno oblačilo zase in sem začela z enostavnimi kapucarji, spodnjimi deli trenirk, pižamo... Presenečena nad enostavno uporabo stroja, sem se preprosto zaljubila v šivanje. Sem samouk in se po pravici povedano, še nikoli nisem udeležila nobenega tečaja, kjer bi dobila teoretično in praktično znanje, a bom to spremenila takoj, ko bo mogoče in se udeležila kakšnega tečaja v vašem studiu.
V začetku oktobra, ko še nisem imela niti primernega stroja, niti še nisem prav zelo resno razmišljala o nakupu le-tega, mi je Martina poslala objavo za natečaj in takrat sem se samo nasmejala, ker še nikoli pred tem nisem zašila kakšnega oblačila in se mi je zdela to res misija nemogoče :) Po dobrem mesecu dni šivanja z mojo b38, pa sem se prav zares začela poigravati s to mislijo o sodelovanju. Ideja, kako bi spremenila svoje staro oblačilo - krajšo jaknico, ki je že več let nisem oblekla, je nastala že takrat, in zdaj sem jo uspela tudi uresničiti :) Sodelovanje na natečaju je bilo zame nekaj povsem novega, nepredstavljivega, da to zmorem in da sem sposobna narediti oblačilo, ki ga bom z veseljem in ponosom lahko nosila še naprej. Samo predstavljate si lahko moje veselje ob novici, da sem bila za svoj izdelek, s strani takšnih strokovnjakinj in ob hudi konkurenci, tudi nagrajena. Zame je to velika čast in mi daje nov zagon, hkrati pa potrditev, da je šivanje tisto, s katerim lahko izrazim svojo ustvarjalnost. Hvala še enkrat!

Manja Part

Sem Martina in šivam že vsaj 35 let. Z ročnimi spretnostmi, poleg šivanja so to tudi ročno vezenje, kvačkanje, pletenje in seveda šivanje me je navdušila moja pokojna mama. Sama se je učila šivanja pri sosedi, ki je bila izučena šivilja v časih, ko so vse sešili z enim strojem, zaključevali pa ročno; izdelki so bili izdelani natančno, kot so sedaj le najdražji izdelki modne industrije. Do danes so se stvari zelo spremenile. Prednost starih znanj in dobrih šivalnih strojev, sama šivam na šivalne stroje Bernina 590, vključno z modulom za vezenje, overlockom Bernina L460 in coverlockom bernette b42 je, da so izdelki v krajšem času, kot če bi strojno šivanje dopolnjevali z ročnim, v končnem izgledu fenomenalni.
Doma imam dve hčeri, kateri zelo radi nosita moje izdelke, saj "takih nima nihče". Soprog tudi ceni prispevke izpod mojih prstov in strojev, trenutno čaka, da mu iz scuba blaga zmodeliram in sešijem zimske nad-čevlje za na kolo; seveda se jih lahko kupi in tudi razlika v ceni ni bistvena, želi pa imeti "moje". To je bil tudi razlog, da sem se odločila, da bom njegove kavbojke znane kreatorske blagovne znamke, ki jih sicer vedno ponosi "do konca", predelala v božično darilo zanj in mu ljub ponošen kos oblačila spremenim v unikaten izdelek, ki ga bo lahko uporabljal še dolgo. Ker sem redna obiskovalka spletne strani Maryna's Quilt Studio in samega studia, kjer sem kupila izvrstne šivalne stroje Bernina, sedaj pa se redno opremljam tam s sukanci, traki, vrvicami, blagom, polnili, stabilizatorji, sem za natečaj izvedela na tem mestu, vendar do zadnjega trenutka nisem imela namena se prijaviti oziroma o tem sploh nisem razmišljala.

Za predelavo sem si vzela čas (vendar le zadnji vikend pred terminom, ko je bilo potrebno izdelek oddati, seveda pa v to ne štejem ideje in premlevanja v mislih, kako bi stvar izpeljala), saj sem prvič preizkusila nekaj sukancev in tehnik, vezenje, šivanje vrvic, uporabo več vrst okrasnih šivov v različnih barvah, ki se ujemajo z osnovnim blagom, ki sem ga uporabila za obrobe izdelka. Rok razpisanega natečaja me je prisilil, da sem izdelek naredila pred božičem in bo poklon soprogu za božičkovo darilo. Nisem pričakovala nagrade, po osnovni izobrazbi sem gradbeni inženir, ta znanja sem formalno nadgradila z managementom in pravom in v zelo zahtevni in odgovorni službi počnem povsem druge stvari, ki nimajo prav nobene veze s šivanjem. Bila sem prepričana, da ne bom resna konkurenca sotekmovalkam z več formalnimi znanji iz področja tekstilij in šivanja. Tretjega mesta sem se zelo razveselila, saj mi je izkaz, da je izdelek in izdelavo ocenilo tretje oko, ki ni iz kluba družine in prijateljev, ki so pri hvaljenju lahko pristranski. V bistvu sem bila zelo presenečena, saj sem se na tako zadevo prijavila prvič. Se je pa najverjetneje opazilo, da sem v predpasnik vložila zelo veliko časa; izdelava mi je bila čisti užitek, vključno z nakupovanjem ustreznih materialov, sukancev in tudi modela za vezenino, ki krasi zgornji del predpasnika. Sama temu rečem, da "mi tečejo sline, ko pomislim, kaj bom šivala", ideje pa se mi porajajo tudi tekom izdelave in končni izdelek ni povsem enak prvotni ideji; pri konkretnem sem se morala prilagajati obnašanju ponošenega materiala ter spotoma detajle usklajevati tako z materialom kot s tehnikami.

S šivanjem takih zadev, ki se ne morejo plačati z denarjem, vendar osrečijo obdarovanega, realiziram moje zamisli in jih prelivam v uporabna darila za najdražje. Moja ustvarjalnost in veselje do šivanja, ki mi je predvsem hobi in teren za sproščanje, pa dobi posebno vrednost zaradi občudovanja tistih, ki moje delo cenijo in moje izdelke nosijo.

Komaj čakam tudi nadaljevanje šivalnega tečaja patchworka in quiltinga v Maryna's Quilt Studio, saj že zdaj vem, da gre za področje, kjer bom svoja dosedanja znanja in še neizživete ideje lahko umestila s spoznavanjem novih tehnik šivanja v povsem drugačne unikatne sešite umetnine.

Martina Možina

Pokličite nas kadar koli: 386(0) 590 102 20

Maryna‘s
Quilt studio
Maryna‘s
Gifts
Šivalni stroji
Bernina
MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2024   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije