Natečaj "Punčka s podstrešja za pomoč otrokom"

01.02.2021

Maryna`s Quilt Studio & More in Bernina ponovno vabita ljubitelje in ljubiteljice šivanja, ustvarjalce in ustvarjalke, da se udeležijo nagradnega natečaja »Punčka s podstrešja za pomoč otrokom«.

Obdobje, ki ga preživljamo, je za nekatere ranljive skupine še posebej nevarno. Sem spadajo tudi otroci in mladostniki. Zato smo se v našem studiu odločili, da jim bomo pomagali skupaj z vami.

Udeležba na preteklem natečaju nas je prijetno presenetila, tako s številčnostjo kot kreacijami in idejami udeležencev. Vemo pa, da – poleg šivanja oblačil – velik in pomemben del ustvarjalnosti pripada izdelavi igrač, figuric živali in različnih punčk. Punčke iz cunj so že v antiki otrokom nudile tolažbo in jih razveseljevale. Otroci so se na njih učili negovanja in šivanja. Punčke s podstrešja pa so stare približno 100 let. Prve takšne punčke so šivali ameriški priseljenci.  

V Sloveniji ne obstaja šola za izdelovalce lutk, veščine te obrti prehajajo skozi prakso. Tradicionalno lutkovno znanje je sicer klasificirano, vendar se vseskozi pojavljajo nove zahteve, zaradi česar je potreben nenehen razvoj. VIR: https://www.dnevnik.si

Z natečajem vas želimo spodbuditi k izobraževanju na področju izdelave punčk iz blaga. Mi pa vas bomo usmerili, da se boste pri izdelavi čim bolj približali tipičnim punčkam, ki so jih pogosto našli na podstrešju.

Punčke s podstrešja nosijo obleke, narejene iz kosov starih oblačil, volne in starih gumbov. In spet smo pri recikliranju starih oblačil, trajnostni uporabi in skrbi za okolje.

• Za izdelavo Punčke s podstrešja ni strogega kroja, punčka pa naj bo velika med 30 in 35 cm.
• Pri izdelavi uporabite čim več naravnih materialov: bombaž, lan, volnа.
• Za izdelavo obraza lahko uporabite akrilne barve, niti, koščke blaga.
• Lasje naj bodo naravni ali iz volne, iz niti.
• Punčka s podstrešja naj bo oblečena zelo enostavno. Oblačila naj bodo sešita in barve naj bodo usklajene.
• Oblačila za punčko naj bodo okrašena s čipko, gumbi. Tudi dele punčkinega telesa lahko pritrdite s pomočjo gumbov.
• Oblačilo naše punčke naj vsebuje napis Bernina, ki je lahko vezenina ali okrasni šiv.
• Čeveljčki naj bodo sešiti, nakvačkani ali spleteni. Nakvačkate oz. spletete lahko tudi jopico ali plašček.
• Punčka ima lahko na glavi pokrivalo (baretka, klobuček, venček).
• Oblečena naj bo sezonsko usklajeno (zima, pomlad, poletje, jesen).
• Punčka lahko drži v rokah cimetovo palčko, mehko igračko, cvetlični okrasek ali mini krpanko.
Ne pozabimo tudi na prijazno sporočilo, ki ga bo punčka odnesla svojemu lastniku ali lastnici.

Pri ocenjevanju vaših punčk bomo tudi tokrat iskali ustvarjalnost, izvirnost, pa tudi natančnost ter brezhibnost izvedbe.
Kot vedno skupaj z nami nagradni sklad oblikujeta švicarski proizvajalec šivalnih, šivalno-vezilnih in overlock strojev Bernina ter nemški proizvajalec sukancev za šivanje in vezenje Madeira Garne.

Glavna zmagovalka ali zmagovalec natečaja bo nagrajen z odličnim vezilnim strojem bernette b70DECO,
ki je po našem mnenju vir ustvarjalnosti, lepote, domišljije in preciznosti.

Nagradni natečaj traja od ponedeljka, 01. 02. 2021, do ponedeljka, 22. 2. 2021. Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad bo potekala v tednu do 28. 2. 2021. Takrat planiramo tudi izvedbo licitacije.

5 izbranih punčk, 5 nagrajenk bo sodelovalo na licitaciji z izklicno ceno, ki jo bomo določili. Po končani licitaciji punčke postanejo last donatorjev.

Punčke s podstrešja, ki ne bodo izbrane za sodelovanje v licitaciji, bomo vrnili lastnikom po koncu natečaja.

Pravila natečaja

• Vsi, ki ste se odločili za sodelovanje, morate na svojem FB profilu objaviti sporočilo:
Sodelujem v nagradnem natečaju z @marynasquiltstudio #punckazapomocotrokom
Na tak način bomo prejeli vašo prijavo. Prijava je pogoj za sodelovanje.

• Iz blaga sešijte punčko v skladu z zgoraj navedenimi smernicami.

• Slikovno dokumentirajte postopek izdelave punčke.
Fotografija št. 1 – blago, kroj in ostali izbrani dodatki.
Fotografije št. 2–4 – naj prikazujejo postopek krojenja in izdelave punčke.
Fotografija št. 5–7 – naj prikazujejo postopek krojenja in izdelave oblačil.

Pomembna je zadnja fotografija (št. 8), s katero se boste potegovali za posebno nagrado. Uporabite domišljijo in za svojo punčko poiščite pravi ambient. Umestite punčko v čas in prostor. Preizkusite se v umetniški fotografiji, kajti najlepšo fotografijo bo izžrebalo FB občinstvo. 

Če svojega avtorstva ne boste mogli izkazati z vsemi fazami izdelave, izdelek žal ne bo sodeloval na natečaju.

• Fotografije pošljite po elektronski pošti na maryna@marynastudio.com do vključno 19. 2. 2021, kar bo hkrati tudi dokaz, da ste izdelek res sešili sami. Dodajte svoje ime, priimek in telefonsko številko, da vas lahko po potrebi pokličemo. Ob pošiljanju fotografij prosimo za komentar, katero blago, polnilo, sukance in ostale dodatke ste uporabili.

Ne pozabite dodati sporočilo, ki ga bo punčka prinesla svojemu lastniku.

• Vse ustvarjalke in ustvarjalce vabimo, da nam končne izdelke pošljejo po pošti ali jih osebno dostavijo na naslov: Maryna`s Quilt Studio & More, Medvedova cesta 17, 1000 Ljubljana, najkasneje do ponedeljka, 22. februarja.

Ustvarjalnost in dobrodelnost
Vsa zbrana sredstva bomo namenili društvu Ključ, ki je edina specializirana organizacija v RS, ki deluje na področju preprečevanja trgovine z ljudmi in nudenja konkretnih oblik pomoči osebam (oskrba v varnem prostoru, psihosocialna, psihološka in pravna pomoč ter možnost vključitve v šolanje, zaposlitev – program reintegracije). Z zbranimi sredstvi bomo podprli njihove preventivne programe in dejavnosti, v okviru katerih izvajajo delavnice za otroke in mladostnike, saj so prav oni, zaradi svoje mladosti in neizkušenosti, najbolj ranljivi, ker so ves čas dostopni na internetu, kar kriminalcem omogoča, da jih s preslepitvijo novačijo in jih zlorabijo. Bistvo njihovih delavnic je, da otroke ozavestijo o pasteh, v katere se lahko ujamejo in o načinih, kako se tem pastem izognejo ter o možnih rešitvah in oblikah pomoči, v primerih, ko se jim kaj takega zgodi oziroma komu od njih poznanih. Več o programih: www.drustvo-kljuc.si.

Nagradni sklad natečaja »Punčka s podstrešja za pomoč otrokom« 

5. nagrada
Nagrada za najlepšo fotografijo Punčke s podstrešja 1 kg kakovostnega polnila za lutke in igrače nemškega proizvajalca Freudenberg.

Zmagovalci in nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani www.marynastudio.com in na naši FB strani najkasneje do 1. marca 2021. 

Želimo si čim večje udeležbe, vam pa veliko kreativnega navdiha in ustvarjalnega užitka!

V primeru nepredvidenih okoliščin si organizatorji tekmovanja pridržujemo pravico do spremembe/dopolnitve pogojev natečaja brez predhodnega obvestila. V primeru nespoštovanja pogojev natečaja ali suma goljufivega ravnanja si organizator pridržuje pravico, da vpletene udeležence diskvalificira iz tekmovanja.

Zaradi številnih pobud, ki smo jih prejeli od vas, ustvarjalk, da naj na licitaciji ponudimo vse punčke, smo se tako tudi odločili. Zato smo v oddaji Dobro jutro to s ponosom napovedali, prav tako pa tudi v našem video prispevku, objavljenem na naših straneh. Tiste, ki ne želijo, naj nam to sporočijo preko e-pošte ali telefona.

Vsem ostalim pa se še enkrat zahvaljujemo za vašo srčnost in željo pomagati pri zbiranju dobrodelnih sredstev.

Pokličite nas kadar koli na telefonsko številko +386(0) 590 102 20.

Pokličite nas kadar koli: 386(0) 590 102 20

Maryna‘s
Quilt studio
Maryna‘s
Gifts
Šivalni stroji
Bernina
MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2023   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije