Otvoritev razstave Quilty 365 Slovenija

03.04.2024

Quilty 365 - vsak dan je svoj košček leta
Celoletni projekt ustvarjanja quilta je dokaz vztrajnosti, discipline, nepopustljivosti in tudi timske povezanosti.

Avtorica članka: ga. Darinka Pavlič Kamien.

Med ustvarjalkami quiltov po svetu kroži iniciativa, tk. im. projekt Quilty 365. Gre za zanimiv projekt, ki se sprva zdi povsem enostaven, a zahteva neizmerno mero vztrajnosti, discipline in nepopustljivosti. Ustvarjalke quiltov odlikujejo prav te vrednote.
Ustvarjalni projekt Quilty 365 je razdeljen na celo leto. Pri tem vsak udeleženec ali udeleženka ustvarja izdelek, ki je razdeljen na (praviloma) 365 kvadratov, vanje pa je vsak dan treba prišiti krog in tako zaključiti po en blok končnega izdelka. Zato se projekt imenuje Quilty 365.
Maryna Bilash Puljić, pobudnica slovenskega projekta Quilty 365, je v projektu videla priložnost povezovanja slovenskih ustvarjalk quiltov in jih povabila k sodelovanju. Odziv je bil izjemno lep, saj se je prijavilo kar 39 kandidatk. Za udeleženke je pripravila podroben opis projekta, s slikami in navodili izdelave enega bloka z ročno izdelano aplikacijo za šivanje kroga na kvadrat. Vsem, ki so se odločile sodelovati v projektu, ga je posredovala brezplačno. Udeleženke so prosto izbirale barve in zaključni dizajn svojega izdelka, po želji so dodajale še druge elemente, kot so dekorativne blazine, torbe in podobno. Začele so 1. 1. 2023 in projekt zaključile januarja 2024.
Strokovna ekskurzija v Švico in Nemčijo.
Konec septembra lani so obiskale tudi ugledno švicarsko tovarno šivalnih strojev Bernina in nemško tovarno proizvodnje kakovostnih sukancev Madeira, katerih licenci za zastopstvo za Slovenijo ter Bosno in Hercegovino ima Maryna's Quilt Studio & More. Ob koncu leta je bila ekskurzija navdih in spodbuda za zadnje korake v projektu, hkrati pa koristno in poučno doživetje za vse udeleženke. Švicarski gostitelji so se jim popolnoma posvetili, predstavili zgodovino podjetja in za delovni dan vsako opremili z najnovejšo izdajo vrhunskega šivalno vezilnega stroja BERNINA 770PRO, ki so ga lansirali zadnji teden septembra 2023. Vsaka od udeleženk si je na takšnem stroju izdelala svoj spominek - podstavek za telefon. V nemški tovarni sukancev Madeira pa so si udeleženke ogledale proizvodnjo, postopek preverjanja kakovosti sukancev, spoznale koliko barv vsebujeta bela in črna barva in kako to vpliva na barvo končnega izdelka.
Projekt Quilty 365 Slovenija je bil januarja 2024 zaključen. Do uradnega zaključka je svoje izdelke uspešno dokončalo 21 udeleženk. Tako smo po letu dni v Sloveniji bogatejši za 27 novih, doma narejenih izdelkov globalnega projekta Quilty 365, ki bodo ponosno razstavljeni v domu kulture Španski borci v Ljubljani. Gre za dimenzijsko večje in velike, razkošne ter barvite izdelke, ki pustijo globok vtis. Bogatejši smo tudi za močno in povezano skupnost ustvarjalk quiltov, ki gojijo to lepo tradicijo, zaznano že v zgodovini starega Egipta skoraj 1000 let pred našim štetjem.

Otvoritev razstave Quilty 365 Slovenija bo v zgornji avli doma Španski borci, v torek, 2. aprila 2024, ob 17.30 uri. Vstopnine ni, Razstava bo odprta do 7.4.2024.

Pokličite nas kadar koli: 386(0) 590 102 20

Maryna‘s
Quilt studio
Maryna‘s
Gifts
Šivalni stroji
Bernina
MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2024   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije