Pregled nahrbtnikov za natečaj "BERNINA jeans upcycling"

31.05.2020

Nagradni natečaj BERNINA JEANS UPCYCLING se počasi bliža koncu.
Nahrbtniki so na poti v Švico, mi pa smo še vedno navdušeni nad vašo ustvarjalnostjo. Prav vsak nahrbtnik je zgodba zase in prav vsak odraža prisrčnost ustvarjalke. Vaše zgodbe so odraz vašega edinstvenega značaja, občutkov in trenutkov, ki so vas spremljali na poti k osebnim zmagam. 

V tej objavi predstavljamo vaše zgodbe in vaše izdelke, ki bodo za vedno ostali v našem in vašem spominu. Služili bodo kot navdih in motivacija za nove in mlade ustvarjalke, ki bodo obiskale našo spletno stran in spoznale zgodbo, ki smo jo skupaj napisali. Vabljeni k branju in ogledu. 
Nahrbtniki so predstavljeni v enakem vrstnem redu, kot smo jih prejeli.

Nahrbtnik BERNI. Avtorica in ustvarjalka: Monika Mezeg
Sem ljubiteljica šivanja in moje delo je amatersko. Pri ustvarjanju ruzaka sem zelo uživala, saj je delo unikatno, izvirno, glede natančnosti se pa še pilim. :) Pošiljam slike svojega dela in končni izdelek, ki bo prišel kmalu po pošti do Vas.
Uživajte ob gledanju, tako kot sem jaz med ustvarjanjem.
Na prvi sliki so stare kavbojke partnerja, ki so se mu skrčile v omari –  pripravljene za pod nož. Med rezanjem sem veliko parala in ponovno sešivala. Na hrbtnem delu ruzaka sem se odločila narediti žep, da bi bil bolj funkcionalen. S tehniko prostoročnega šivanja sem ustvarila napis BERNINA made to create. Nato je bilo treba sestavljanko sestaviti in zaključiti.

Nahrbtnik TOMI. Avtorica in ustvarjalka: Karmen Bončar
Jaz sem se ga lotila kar po načelu: »moj sanjski ruzak(-ček)« in res oblikovala tako, kot je meni všeč in je praktično. Upcyklala sem tako kavbojke, staro izrabljeno »fitnes  torbo«, odrezke podloge za likanje in promocijske trakce za ključe. Tudi vsi žepki so funkcionalni in jih je veliko – saj veste, za ženske nikoli preveč! ;) V notranjosti se skrivata še dve elastiki za stekleničko in trakca za ključe ter čistilno krpico za očala. Lahko se nosi kot nahrbtnik (če odpreš zadrgo na naramnicah) ali pa kot enoramna »poštarska torba« (kadar sta naramnici povezani); dolžina naramnic se prilagaja po potrebi. Upam, da bo všeč tudi vam.

Nahrbtnik Lastovica. Avtorica in ustvarjalka: Sandra Vipotnik
Kot deklica sem živela v visoki stavbi na 12. nadstropju, v prelepem mestu Velenje. Vse moje otroštvo sem lahko vsak dan opazovala lastovke, ki so gnezdile nad našim oknom. Ta čudovita drobna črno-bela ptica je pritegnila mojo pozornost, ko se je vsako pomlad vrnila, dogradila gnezdo ter nato skrbela za svoje nove mladičke. Svoj prosti čas sem namenila risanju lastovk ... Čas je mineval ... Med tem časom sem postala žena ljubečemu možu in mama 3 prečudovitim otrokom. 

Nato pa lepo aprilsko jutro leta 2020. Ob prebiranju novic SVET 24 zasledim članek, da k sodelovanju vabi Maryna's Quilt Studio@More z lepim uvodom: »STE SI ŽE NAREDILI NAHRBTNIK IZ DŽINSA?« ter misel v besedilu: »URESNIČITE SVOJE STARE IDEJE.« No in tako sem se lotila izdelave šivanja lastovke, ki sem jo narisala, izrezala, sestavila in prišila na razrezan džins (iz kavbojk) oz. nahrbtnik, ki sem ga ustvarila.
Pa naj poleti moja lastovka ter prinese srečo in nasmeh dobrim ljudem, kljub trenutno drugačnim časom zaradi COVID-19. Nikoli ne pozabite, da kjer lastovke gnezdijo, so dobri ljudje doma ...

Nahrbtnik How blue, how beautiful. Avtorica in ustvarjalka: Katja Deželak
Bilo je 21. dne malega travna leta 2020, ko sem se odločila sprejeti šivalni izziv  narediti nekaj, česar še nikoli nisem delala  in se pridružila natečaju BERNINA JEANS UPCYCLING.
In kot naročeno je moja mama tekom pospravljanja kletnih prostorov naletela na nerabljene dvojne jeans hlače, ki bi sicer romale stran (jaz sem med tem pospravljala in uredila svojo zalogo blaga).

Da sem jeans hlačam lahko začela dajati novo obliko, sem jih seveda najprej razrezala.
Po tem sem sestavila skupaj dele (se jih je nekoliko nabralo) in jeansu začela dajati novo obliko.
Nato sem sestavila in naredila notranji del nahrbtnika.
Poiskala sem primerne barve naramnice in ročaj, nakar ... PANIKAAA! ... Manjka mi en del (regulator), da bi lahko popolnoma zaključila nahrbtnik. K sreči mi ena prijazna šivilja pošlje svojega, da ga res lahko zaključim.
Medtem, ko sem čakala na manjkajoči del, sem nahrbtnik v veliki meri sešila in zaključila. Ko je manjkajoči del končno prispel, sem nahrbtnik popolnoma zaključila in to je rezultat.

Nahrbtnik Maj. Avtorica in ustvarjalka: Vinka Kobe
Gledam e-pošto, novice, reklame, ki se vsiljujejo v branje, nekje vmes zagledam naslov, ki me razveseli, oživi, to me zanima ...
Kot da sem zagledala, v množici neznanih, nekoga, ki ga dolgo nisem videla, a ga imam rada.
Piše: naredite svoj nahrbtnik iz rabljenih kavbojk. Končno nekaj, kar me veseli. Šivanje.
Ob mami, ki je šivala kot samouka, z ljubeznijo ustvarjala oblačila zame in zase, sem vzljubila šivanje. Šivala sem vse, iz vsega, kar se je dalo, zase, za otroke, za darilo ... Ljubiteljsko.
Rabljene kavbojke sem že predelala v različne izdelke, kuhinjske rokavice, predpasnike, sedežne blazine, torbe ...
Takoj sem bila za delo s šivalnim strojem.
Imam ene dobre rabljene kavbojke mojega sina, velikega gospoda, niso več moderne, malo so mu prevelike, lepo ohranjene, prave za predelavo v nekaj lepega. Rekel je, naj delam z njimi, kar hočem.
Dovolj so velike, da iz njih naredim pravi nahrbtnik, kot je v oglasu o nagradnem natečaju.
Začela sem z načrtom, čez dva dni je bilo vse narejeno. Moj stil, všeč mi je.
Zdaj čakam, kaj boste rekli drugi.

Nahrbtnik GEISHA. Avtorica in ustvarjalka: Sara Urbanija
Odločila sem se za obliko »borše«, nahrbtnik mi bo služil kot torba za na plažo, saj je dovolj velik, da gre vanj malo večja brisača, knjiga in steklenica vode. Osebno mi je vseč drugačnost, zato sem se odločila za takšno obliko in kombinacijo jeansa in usnja. Za diamantni odsev na soncu pa bodo poskrbeli ročno pritrjeni kristalčki.
Nahrbtnik je izdelan:
• iz odsluženih jeans hlač;
• umetnega usnja (ostanek od starega šivalnega projekta);
• pahljača je izdelana iz kosa blaga, ki je ostal od krajšanja kimona;
• čipka, ki krasi pahljačo je ostanek od izdelave lutke;
• nahrbtnik je porisan s pralnimi barvami za tekstil;
• manjši kristali so ostanek od projekta DiamondDotz;
• svilen trak za zapiranje nahrbtnika mi je podarila prijateljica cvetličarka, ki ji je ostal iz stare zaloge;
• v notranjosti je podloga iz bombaža, ki je tudi ostanek od šiviljskega projekta.
Zaradi trenutne situacije zaradi koronavirusa nisem ničesar kupila v trgovini, porabila sem tisto, kar sem imela na voljo doma.
Celoten projekt sem izpeljala na šivalnem stroju Bagat Ruža, ki mi ga je podarila stara mama. :)
Ustvarjati sem začela predvsem zaradi ljubezni do ustvarjanja, radovednosti do spoznavanja novih tehnik ter v želji po učenju. Že od malega zelo rada ustvarjam in se udeležujem različnih delavnic. Rada spoznavam zanimive ljudi, ki mi dajejo navdih, da se od njih kaj novega naučim in to vnesem v svoje zamisli in kasneje v izdelke.

Nahrbtnik Rožica. Avtorica in ustvarjalka: Brigita Fajs
Pri brskanju po spletu sem zasledila vaš nagradni natečaj. Ker sem trenutno brez zaposlitve in imam veselje do šivanja, sem se odločila za izdelavo jeans nahrbtnika.

Nahrbtnik CORONA. Avtorica in ustvarjalka: Stanka Koritnik
Moja mini zgodba se začenja v času koronavirusa, zato se v moji glavi poraja vprašanje, kaj vse moram imeti poleg nahrbtnika. In tako nastane džins kreacija BERNINA, ki vsebuje: nahrbtnik, drobižnico, žepek za mobi, tulec za bidon, dežnik, masko in razkužilo.
Skiciranje, krojenje, vezenje, šivanje se prične. Šivanje na šivalnem stroju BERNINA iz leta 1959, ki je last moje snahe, mi je v posebno veselje.
Izdelki so praktični, priročni in jih bom z zadovoljstvom uporabljala.

Nahrbtnik RE-back. Avtorica in ustvarjalka: Urša Skumavec
Pa je le ratal; vaš natečaj me je vzpodbudil, da sem si končno naredila nahrbtnik, katerega ideja se je motala v glavi že kar nekaj časa. Upam, da sem na fotografije ujela »momente«, katerih nisem vajena loviti ... saj ko sem na valu, sem pač na valu in ne razmišljam o dokumentaciji.
Hvala za priložnost in dodatno motivacijo.
Srečno z izbiro in izpeljavo natečaja.
Verjetno bo konkureca precejšna in na visokem nivoju.
Prijazen pozdrav,
Urša
P. S. Ko sem fotografijo nahrbtnika pokazala moji Meti (sestri, ki ima precej drugačen okus kot jaz), mi je napisala: »Ja full bravo ... ah bubi, se vidi, da delaš s srcem.« Večje pohvale in komplimenta se ne da dobiti.

Nahrbtnik Flower Spring. Avtorica in ustvarjalka: Urška Mehle
Takoj ko sem izvedela za natečaj, sem se navdušila in sem vedela, da bom sodelovala. K projektu sem povabila tudi hčerki. Najprej sem povprašala pri prijateljih za kavbojke. Prijateljica mi je prinesla prečudovite kavbojke, ki so skoraj v celoti zajete v mojem nahbtniku. Pomlad in prebujanje narave me vedno znova navdihujeta, zato sem spodnji del nahrbtnika prepletla v košaro z rožami. Za osrednji del sem uporabila žepe kavbojk, nakazani so tudi listki na steblu. Na vrhu sem s prostoročnim prešivanjem dodala nekaj rožic in cvetov, v duhu pomladi. Za prekrivanje zadrg sem uporabila pas pri hlačah, ki je krojen po obliki telesa. Za podlogo nahrbtnika sem uporabila siv bombaž z roza pikami. Nahrbtnik ima dva velika prostora. Pri izdelavi nahrbtnika sem izredno uživala. Izredno rada recikliram oblacila, zato mi je bil nahrbtnik nov izziv. Celoten nahrbtnik sem sešila s šivalnim strojem Bernina Virtuosa 163, ki je bil vsemu kos, celo 5, 6, 7 plasti jeansa je šival brez težav.

Nahrbtnik BERN. Avtorica in ustvarjalka: Tadeja Vadnjal
Šivanje je moje življenje, moj prvi hobi že od otroštva, ko me je babica učila ročnih spretnosti. Prvi kostim sem si sešila v šestem razredu osnovne šole … na BAGAT. Še zdaj ga imam doma. Nato sem zamenjala še nekaj BAGATk in končno pristala na Pfafu. Bilo je leta 88. Lansko leto sem bila v Švici. Moj dragi me je zelo prijazno vprašal, če grem gledat šivalne stroje in sem trmasto rekla: NE. Sem si pa kupila tačko za Pfaff … Pa je letos prišla korona in izolacija. Maske sem šivala kar po tekočem traku, danes 20 pa čez dva dni spet 20. Pa klic prijateljice iz Kliničnega centra za več mask. Vsako sem posebej zavozlala, obrnila sukanec s šivanko na notranjo stran. Takrat je padla odločitev. Pfaff gre v pokoj.
Kot voditeljica šiviljskih tečajev sama vzdržujem kar nekaj strojev pa tudi poskusim marsikaterega. Elno, Janome, Bagat, Singer … vse mašine so po svoje dobre, ampak spomnila sem se na Bernino.
Na FB vprašam, kakšne izkušnje imajo ostale in seveda so mnenja različna; sprašujem, kako je z Bernino. Pa vprašam kolegico, za katero vem, da jo ima že vsaj 10 let. Vsa navdušena. In ravno ta kolegica mi pošlje obvestilo o nagradnem natečaju. Usoda? Odločitev je padla – delam nahrbtnik!
Za piko na i pa mi moj dragi reče: »Saj Bernino ima moja mama in imela jo je moja teta.« In mi prinese tetino Bernino v kovčku. Stara je 50, 60 let. Ne vem. Ampak ko sem jo preizkusila, je delala kot urica. Moje navdušenje je bilo neizmerno. V omari sem našla nekaj kril, kratkih hlač, na podstrešju pa škatlo starih kavbojk, ki sem jih šparala za reciklažo. In sedaj so mi zelo prav prišle. Takoj sem si v glavi sestavila idejo, težje mi jo je bilo dati na papir, ampak na koncu je nastal točno tak izdelek, kot sem si ga zamislila. Ruzak z razstavljivim spodnjim delom oz. z delom, v katerega se ruzak lahko pospravi. Uspelo mi je, delovnih ur nisem štela, sem pa v delu
neizmerno uživala.
Ruzak je dobil ime. BERN. Po Bernini, po glavnem mestu Švice, po medvedih. Spomnil se ga je moj sin Maks, ki je tudi izdelal mojo video predstavitev. Ponosna!

https://mega.nz/file/kEcHRC6T#mwMCMXKhKV-bhrjOU5xp_uzuuWSNnepe-9GQvRiJWCM

Nahrbtnik Angelina. Avtorica in ustvarjalka: Irina Kanatova
Moj nahrbtnik je dobil ime po moji babici, ki me je navdušila za šivanje.

Nahrbtnik BERNARDINA. Avtorica in ustvarjalka: Bernarda Valenčič
Predstavljam vam svoj pohodni nahrbtnik Bernardina, s katerim se bom z veseljem potepala po naših prelepih hribih.
Je precej velik, prostoren, trpežen, z močnimi naramnicami in ojačanim dnom in hrbtom.
Ima dva zunanja žepa za plastenke, tri notranje velike žepe, dva manjša in en skriti žep z zadrgo. Tudi trak za ključe ne manjka.
Nastal je brez načrta, z improviziranjem in vključevanjem različnih tehnik: tehnike krpank, prešivanja, prostoročnega prešivanja, aplikacij in ročnega vezenja.
Kar nekaj moževih hlač je šlo v razrez, največ mi pa pomeni ponovna uporaba mojega prvega džins krila, ki mi ga je mama zašila pred okoli 45 leti, ko še nismo poznali kavbojk.

Nahrbtnik Van Gogh. Avtorica in ustvarjalka: Saša Jaklič
Izzivi so mi res ljubi … Takrat res daš vse od sebe, vso domišljijo, vso energijo … Že dolgo se pripravljam, da naredim kakšno sliko iz jeansa, kot jih nekateri ustvarjajo. Res so hude in neverjetne! Tole je bila super priložnost, da tudi jaz poskusim s tem. Izbrala sem si motiv Zvezdne noči od Vincenta Van Gogha. Obožujem ga! Všeč mi je njegov stil s črticami, ki sliko naredijo tako zelo živo. Na platno sem naslikala tri slike v tem stilu, sedaj pa sem dala to še na blago. Uživala sem v vsakem trenutku, saj to je bila moja želja že zelo dolgo. Zdaj je led prebit in zagotovo bo nastala še kakšna taka jeans slika.

Nahrbtnik Berneli in Bernie. Avtorica in ustvarjalka: Neli Mehle
Naredila sem nahrbtnik zase in za mojega kužka Tačkota. Moj nahrbtnik se imenuje Berneli, od Tačkota pa Bernie.
K šivanju me je spodbudila mami in sem zelo uživala. Babi mi je dala stare kavbojke, ki sem jih imela na svoji pisalni mizi dva dni, preden sem si upala s škarjami zarezati vanje. Že od začetka sem dobila idejo o nahrbtniku zase in za Tačkota. Zelo mi je všeč, da sem uporabila stare kavbojke in jim tako dala novo uporabo. S Tačijem zdaj še bolj paševa skupaj. On ima v svojem nahrbtniku priboljške, jaz pa tudi :). Sigurno bom s tem za recikliranje kavbojk navdušila tudi svoje sošolke.

Nahrbtnik World Of Flower. Avtorica in ustvarjalka: Miša Mehle
Mami mi je povedala za ta natečaj. Potem smo se skupaj s sestrico in mami odločile, da vsaka naredi ruzak za natečaj. Ta »projekt« se mi je zdel zelo zanimiv, zabaven in dober način reciklaže. Babi mi je dala kavbojke, ki sem jih spremenila v, po mojem mnenju, tako lep ruzak. Za začetek sem narisala skico ruzaka, nato naredila kroj. Potem sem izrezala kose iz kavbojk in jih nato sešila. Nahrbtnik sem poimenovala: WORLD OF FLOWER.

Nahrbtnik BERNINA by DaRa. Avtorica in ustvarjalka: Rada Kutanjac
Nagradni natečaj: Bernina jeans upcycling
Za nagradni natečaj Bernina jeans upcycling sem dobila informacijo preko e-pošte s strani gospe Maryne. Pred tem sem seveda bila v Maryna's Quilt Studiu na predstavitvi Berninih šivalnih strojev in delavnici, kjer smo izdelali priročni obesek z Bernininim znakom, ki sem ga tudi obesila na svoj nahrbtnik. Nad delovanjem strojev in njihovimi zmožnostimi šivanja sem bila naravnost navdušena.
Moja zgodba nastanka nahrbtnika
Za izdelavo nahrbtnika sem izbrala stare 3/4 jeans hlače, ki sem jih v času karantene (koronavirusa) izločila iz svoje kolekcije hlač in jih dala na kup za prodajo preko interneta, da najdejo novo lastnico in služijo namenu, zaradi katerega so bile tudi ustvarjene nekoč. A ker se nova lastnica teh hlač ni našla, sem ob pogledu na e-sporočilo od gospe Maryne dobila idejo, da jih preoblikujem v nahrbtnik in jim s tem dam nov namen in uporabo.
Zato sem najprej izdelala načrt, kako naj bi izgledal nahrbtnik, saj za dobro opravljeno delo potrebuješ dober načrt.
Nato se je začelo rezanje in obrobljanje vsakega odrezanega dela, saj sem si želela kakovostnega izdelka, a dobro vemo, da prerezano blago se sčasoma zna odparati, če ni porobljeno. Šele nato je prišlo na vrsto sestavljanje. Del po del odrezanih jeansic sem spajala z okrasnimi iglicami, ki so mi ostale od predhodnega ustvarjanja poročne torte iz brisač.
V žepe, ki so bili včasih na zadnjem delu jeansk, sem všila ježke in na zunanji strani na vsak žep dodala en del slogana Bernine (Made to create). Na zgornjem delu nahrbtnika sem na sredino našila še en žep, za katerega sem na začetku planirala, da se zapira z ježkom, a sem se kmalu premislila in namesto ježka dodala zadrgo. Poleg tega sem z rdečo volno skvačkala napis Bernina, ki sem ga na koncu našila na debelejši satenast trak in le-tega prišila na zgornji žep. Zanke za pas sem našila, kjer naj bi na koncu pripela naramnice nahrbtnika. Zgornji del pasu, ki je bil na jeanskah, pa sem uporabila za ročke nahrbtnika. Za notranji del nahrbtnika sem splanirala, da uporabim staro rjuho, ki je na nekem delu že kazala znake dolgotrajne uporabe in ki sem jo želela uporabiti za prevleke za povštre, a je tudi rjuha, tako kot jeanske, dobila drugačen namen in je postala notranji del nahrbtnika z enim notranjim predalom na zadrgo. Na koncu je prišlo zahtevno delo, všivanje notranjega dela in dvodelne zadrge v sam nahrbtnik. In pa seveda šivanje naramnic nahrbtnika, saj sem v debelejši satenasti trak všila napis Bernina z rdečim sukancem za gobelin in le-tega prišila na bombažni trak, na katerem sem predhodno s šivanjem naredila zanke, v katere sem vdela karabine in jih pripela na zanke (zanke za pas), ki so našite na nahrbtniku. Od odpadnega dela, ki je ostal, sem na koncu ustvarila »obeske«, za lažje odpiranje zgornje dvodelne zadrge, na katerih je logo Bernine. In s tem je bilo moje delo opravljeno.
Naj še povem, da je vsak del nahrbtnika ročno šivan (Handmade by DaRa), kar je novega na nahrbtniku, so karabini in zadrge.
Ostale stvari, ki sem jih uporabila za izdelavo nahrbtnika, so večinoma čakale na svojo ponovno uporabo. Tako ježki kot tudi satenasti trakovi, vrvice, cofek, bombažni trak, itd., ki sem jih nekoč pospravila za tisto »mogoče bom potrebovala v prihodnosti«, so dobili novo priložnost in niso končali v smeteh, kar pripomore tudi k čistejši naravi. V veselje mi je bilo, da sem lahko pokazala, da se da iz že uporabljenih stvari nekaj narediti in da moje spravljanje določenih reči ni bilo zaman. In da tudi ljudje, ki niso razumeli mojega kopičenja stvari (kot hrček), dojamejo da niso vse stvari za v smeti.
P. S. Včasih stvari niso zavrgli, ampak so jih popravljali in zanje poiskali nov namen ... v razmislek vsem ... ;)

Pokličite nas kadar koli: 386(0) 590 102 20

Maryna‘s
Quilt studio
Maryna‘s
Gifts
Šivalni stroji
Bernina
MARYNA’S QUILT STUDIO & MORE, Vse pravice pridržane, © Copyright 2023   |    Pogoji poslovanja   |    Reklamacije in vračila   |    Garancije